Ugrás a főoldalra Ugrás a beutatkozó oldalra Ugrás a zenészeket bemutató oldalra Ugrás a hírek, újdonságok oldalára Ugrás a hangszerjavítással kapcsolatos tájékoztatóra Kapcsolatba szeretne lépni velünk? Kattintson ide!

Tóth József vagyok, fafúvós hangszerkészítő és javító mester.


Gyerekkorom óta érdekel a zene; középiskolásként gitáron játszottam barátokkal, később pengetősként balkáni népzenei együttesekben. Mindig érdekeltek a fúvós hangszerek, így 6 esztendőt töltöttem zeneiskolai tanulmányokkal oboán. Az oboanád-készítés kapcsán ismerkedtem meg Juhos Tiborral, akinek a köszönhetően bekerültem a Rosé kft-be. Itt főállásban foglalkozhattam hangszerjavítással olyan kiváló mesterekkel, mint Juhos Tibor, Elek Tihamér és Beleznay Tibor. Párhuzamosan elvégeztem a Liszt Ferenc egyetem hangszerészképző iskoláját. A fő profilom az oboajavítás lett.

A világ vezető muzsikusainak, zenekarainak, magyar és európai iskoláknak javítok rendszeresen hangszereket.

A munkám során ismertem meg a tárogatót, és fedeztem fel a hangszerben rejlő lehetőségeket. Az első tárogatóm még Stowasser gyártmányú volt, de hamarosan elkészítettem a saját hangszeremet, mellyel több együttesben, táncházakban is játszottam. Az idő haladtával megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy saját hangszerkészítő műhelyt hozzak létre. Így oboa, angolkürt, fagott, klarinét javítása mellett a tárogatókészítés lett a fő profilom.

Sok időt fordítok a hangszer tökéletesítésére, sikerült is a mai elvárásoknak megfelelően fejleszteni. Ennek eredményeképpen nemcsak a furatrendszert módosítottam, de a hangszert a közkedvelt Böhm mechanikával is ellátam. Az új gyűrűs illetve fedett billentyűket én alkalmaztam először a tárogatón, melynek révén a hangszer szélesebb körben is használhatóvá válik a zenészek számára. A hang minőségének és a tisztaságának javulása pedig számos műfajban teszi használatra alkalmassá a modern tárogatót. Zenész barátaimmal közösen egy igazán újszerű, modern hangszert sikerült kifejleszteni.Több mint 25 éve dolgozom hangszerészként: javítok fafúvos hangszereket és készítek tárogatókat. Az általam készített, és javított hangszereket szerte a világon nagy megelégedéssel használják kiváló zenészek.